Header

Magamról


„Én az vagyok e Szent Sárgolyón...

Kit negyedszázadba bújt hatezer év tanít arra,
hogy nincsen más, semmi más,
csak egy őrült, kilátástalan, mert kiűzetett keresés,
húsba-hasító aranysarkantyús vad hajsza,
s végül egy váratlan pillanatban felbotolván,
bűvköréből már nincs menekvés.”

A forradalom évében, 1956-ban születtem, a költői szépségű fürdővárosban, Gyulán. A középiskola elvégzése után Szegedre mentem a József Attila Tudományegyetemre, ahol 1980-ban vegyész diplomát szereztem. A következő 10 évben Budapesten dolgoztam a Gyógyszerkutató Intézetben, majd a doktori disszertációm megvédése után néhány hónappal a New Orleans-i Tulane egyetemen kaptam állást egy Nobel-díjas professzor rákkutató intézetében. Még a professzori kinevezésem évében, 2004-ben, egy belső hang arra ösztökélt, hogy térjek vissza szülővárosomba, a gyökerekhez. Azóta Gyulán élek a párommal, Erikával.

Az általános iskolás történelem tankönyveimből csupán a delphoi jósda bejáratán látható feliratra emlékszem: „Gnóthi séautón”, azaz ismerd meg önmagad.

47 éves koromig a külső végtelen tanulmányozásával voltam elfoglalva. Ekkor egy különleges élményen mentem keresztül, amit jobb híján a megvilágosodás szóval írtam le. Ide kívánkozik egy idézet Mark Twaintől: "Az életed két legfontosabb napja közül az egyik az, amikor megszülettél, a másik pedig az, amikor rájöttél, hogy miért." Nos, én arra ébredtem rá, hogy írónak születtem, és azóta a figyelmemet a belső végtelen megismerése felé irányítottam. E honlapon elsősorban e témához kapcsolódó élményeimet, megértéseimet szándékoztam összegezni. Középpontjában a Körkirakó című rendhagyó önéletrajz található. Noha ez a könyv az önmegismerésem története, valójában mindnyájunk élete erről szól. Arról, hogy zokogva vagy kacagással, de megtapasztaljuk a végső igazságot. Azt, hogy „bennünk van az Isten lelke”. És azt, hogy „csak a SZERETET valós, minden más csak illúzió”.

Tudományos karrieremről itt olvashat bővebben.